Trailpremiär med Skatås ryggar

Jag velade länge fram och tillbaka om huruvida jag skulle anmäla mig till Skatås ryggar överhuvudtaget. Jag hade aldrig sprungit trail, men jag lockas av tanken. Jag har så dåligt lokalsinne och skulle aldrig våga mig ut på stigarna ensam, men är det lopp så borde ju arrangörerna ha rätt bra koll, tänkte jag. Så efter allt detta velande anmälde jag mig till den kortaste banan, där man skulle springa 7 km, ta sig över två av ryggarna och 120 m.ö.h.

Det är någonting med att inte riktigt veta vad som väntar en! Har sprungit lopp förut, men som sagt; inga sådana här lopp. Så var både lite nervös och mycket förväntansfull när starten gick. Regnet öste ner, så jag hann bli riktigt kall och go, men det slutade rätt snart och då blev det perfekt springväder (mulet och typ 15 grader).

1 km: detta är ju HUR lätt som HELST.
2 km: så himla roligt, kan fortsätta springa HUR länge som HELST.

DCIM103GOPRO

DCIM103GOPRO

DCIM103GOPRO

DCIM103GOPRO

DCIM103GOPRO

 

Sedan börjar det bli lite småjobbigt. Märker att jag är tvungen att använda benen och fötterna och deras muskler på ett helt annat sätt än när jag springer på asfalt. Och så måste jag tänka så mycket på var jag sätter fötterna. Titta på marken hela tiden. Trampar snett med vänsterfoten flera gånger, det gör ont och jag blir arg på mig själv. Ungefär när jag tänker detta kommer första ryggen: Getryggstrappan. Det känns inte som att den ens lutar. Det känns som att den bara går rätt uppåt. Det är tungt. Går uppför den.

DCIM103GOPRO

 

Börjar tänka ännu mer på var jag sätter fötterna och klarar mig utan att trampa snett igen. Börjar få lite flyt! Det känns ganska lätt igen. Det känns i alla fall lätt att andas och så där, benen och fötterna får jobba hårdare än de brukar på de vanliga löprundorna. Springer med min GoPro i handen och passar på att ta lite bilder i farten. (Mycket nöjd över att jag köpte den, nu kan jag visa världen vad jag ser även under lopp!)

DCIM103GOPRO

DCIM103GOPRO

DCIM103GOPRO

 

Vid 5 km börjar det kännas jobbigt igen. Trötta ben och trött huvud. Har lera upp till knäna (nåja, känns det som i alla fall) och passar på att dra en vurpa i en liten lerpöl också. Det har ju regnat och stenarna är hala så det gäller att vara försiktig. Blir trött av att behöva tänka så himla mycket, jag brukar ju springa för att bara få springa och inte anstränga mitt lilla huvud. Och just när det är som jobbigast, då kommer den andra ryggen: Brudarebacken. Den är 270 meter lång och jag tror att den är ett skämt när jag ser den uppenbara sig. Den är inte ett skämt och det är bara att pinna på. Vill bara stanna. Lägga mig ner. Men väl uppe på toppen har jag utsikt över hela Göteborg, det är magiskt fint. Det är dessutom bara ungefär 1 km till målgång.

DCIM103GOPRO

DCIM103GOPRO

DCIM103GOPRO

DCIM103GOPRO

Här någonstans försvinner alla medtävlande som springer före mig. Skit också. Nu måste jag lita på min egen förmåga att se de väldigt tydliga banmarkeringarna. De är verkligen väldigt tydliga men jag inbillar mig ändå flera gånger att jag sprungit fel. Det vore ju så typiskt, tänker jag, om jag ska behöva säga till folk att “nej men jag sprang vilse. På ett lopp.”. Ungefär då uppenbarar sig målet och jag springer in på tiden 58:58. 7 km på sten och stigar och ryggar tog längre tid än 10 km på asfalt. Inte så konstigt, och härligt befriande på något sätt att inte behöva tänka på tiden. (Jag hade i och för sig tänkt att det vore rimligt att göra loppet på en timme, så en minut kortare blev ju som en seger!).

Det kanske inte låter så mycket för världen, 7 km och en massa höjdmeter, men det var verkligen en upplevelse för mig och jag är så nöjd att jag gjorde det. När jag hade accepterat att jag inte skulle komma undan leran var det nästan bara roligt trots så himla jobbigt. Jag kommer definitivt springa nästa år igen (och då hoppas jag på sol).

40 thoughts on “Trailpremiär med Skatås ryggar

 1. Wow vilket kul lopp! Banan ser ju riktigt rolig ut, jag får tankarna tillbaka på mitt första och enda hittills (fjällmaraton i Sälen) och det är jobbigare än vad man tror med kuperad bana i terräng.

  Like

 2. Nog är trail småjobbigt alltid, stigen suger ju typ skiten ur en, därför jag aldrig har hållit på med sådant 😉

  Like

   1. Går så bra så att få träningsvärk i fötterna och i hjärnan också om man bara tränar tillräckligt mycket 😉

    Like

 3. BRA GJORT!

  Åh, önskar jag hade kunnat springa!! Sprang ju det korta loppet för två (?) år sen.
  Och ja. Lutningen på Getryggstrappan är ett skämt. Som “väggen” i sälen typ. Fast kortare (tack och lov!)
  Halvvägs upp i brudarebacken (som jag också fick världens chock av) stod en snubbe och sa:
  “- Spring lite. Då känns det bättre!”
  Det var näääära att han fick en rak höger, kan jag säga……!! 😮 😉

  Kram M

  Like

  1. Haha ja, bra jämförelse där! Visst är det så. Har idag ont i massa muskler i benen och fötterna som jag typ inte ens visste att jag hade. Det tog nog bara ett par meter igår innan jag märkte att benen och fötterna jobbade på ett helt annat sätt än de brukar…

   Like

 4. Sjukt bra jobbat!
  När jag sprang den korta biten på stigen igår insåg jag att jag verkligen gillade det. Hade liksom inte tid att känna efter om ben eller andning var jobbigt, hade fullt upp med att hålla koll på att inte stuka fötterna. Så det var absolut min grej!
  Men sju kilometer… Jag är imponerad!

  Like

 5. Kul med gopro (och lopp)! Har själv funderat på att köpa en 🙂 När man inte kan springa kan man ju köpa prylar istället…. Vilken har du? Funkar den bra?

  Like

  1. Köp! Eftersom jag inte riktigt visste om det var en bra pryl köpte jag otroligt men sant inte den senaste modellen, utan Hero 3 White edition. Lite billigare, men funkar för att ändå få någorlunda bra springbilder 🙂

   Like

 6. Alltså den där kameran måste vara ett höjdarköp, snacka om att dessa bilder lyfter bloggen 😀 😀
  Fasen vad härligt med skogs-spring och lopp. Jag är himla sugen själv. Grattis till en bra prestation Ida!

  Like

 7. Pingback: En framtidsdröm |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s