Midnattsloppet Malmö 2015

Ni vet kanske redan att jag bokade det lämpligaste hotellet för den som springer Midnattsloppet i Malmö. Startområdet låg rätt utanför entrén, vilket innebar att jag lämnade hotellrummet två minuter innan de ville ha mig i startfållan. Ingen bajamajakö eller väskinlämning, bara rätt ner och köra. Passade mig utmärkt, särskilt med tanke på att vädret var mindre trevligt: regn, blåst och ca 10 grader.

Det var härlig stämning i startfållan när skåningarna (och en och annan utomsocknes) dansade till Oh booooy, vilket vackert väder! (Oh, the irony!). Starten gick 21:40 och jag var fast besluten om att hålla min plan på att gå ut lugnt och öka senare. Det gjorde jag, men med facit i hand skulle jag ha ökat lite tidigare, men en sak i sänder – vi kommer till det.

IMG_0818 IMG_0819 IMG_0823

Regnet höll sig på en lagom nivå hela milen, det jobbiga var vinden. Nere vid vattnet var den rentav fruktansvärd, så där blev det lite kämpigt. Jag höll dock ett ganska jämnt tempo hela tiden, och jag kände redan efter 2-3 km att jag borde öka, för krafterna fanns där. Och tro mig, jag försökte. Men de som ville springa långsamt höll inte till höger, och överlag var det så trångt nästan hela vägen att det var svårt att springa om. Tack vare att jag är ganska liten lyckades jag klämma mig förbi mellan folk, men det gick verkligen inte så snabbt och smidigt som jag hade velat. Efter ett tag blev jag så pass frustrerad att jag började hata lite på Malmö och dess smala gator.

Vid 8-9 km började jag känna mig ganska sliten, och insåg att jag inte skulle kunna persa denna kväll. Sedan visade sig att det hade snurrat till i mitt huvud: jag hade för mig att jag hade ett helt annat personbästa än jag faktiskt har, och när det gick upp för mig insåg jag att chansen faktiskt fanns, så sista kilometern sprang jag över min förmåga (om man kan göra det) och här var det dessutom ganska lätt att springa om folk (de började väl också känna sig trötta och höll sig lugna?). När jag sprang över mållinjen på 55:16 var jag så utpumpad att jag var tvungen att stanna direkt, blunda och andas och be till högre makter om att inte behöva kräkas mitt i den folkmassan.

55:16 alltså. Ytterst retsam tid eftersom mitt personbästa på milen är 55:13. Fyra sekunder snabbare och jag hade jublat hela natten! Nu blev det alltså inte ett personbästa, och jag förbannar de som var i vägen när jag ville springa snabbt, de mörka bitarna av banan som gjorde att jag var tvungen att sakta ner, och att jag höll på att missa vätskekontrollen så jag tappade flera sekunder på att jaga vatten. Fyra sekunder! Fyra sekunder från pers, det borde inte vara tillåtet!

Men: känslan var bra, jag kände mig ganska stark och det var skönt att få bekräftat att jag ändå är på samma nivå som förut, hade börjat inbilla mig att jag blivit en långsammare löpare än tidigare. Så jag är riktigt nöjd med 55:16!

Och hur var Midnattsloppet i Malmö jämfört med det i Göteborg, undrar ni förstås? Göteborg må ha en mycket, mycket tuffare bana, men (förlåt Malmö) så himla mycket roligare. I Malmö kändes det som att jag bara sprang i mörker, såg inte någonting särskilt spännande, det var extremt lite folk ute (vilket såklart beror på vädret), och underhållningen kändes nästan obefintlig jämfört med i Göteborg. Här kändes det mest som att det enda de hade fått ut var ljusstavar och marschaller och en och annan DJ, eller så var jag bara så in the zone att jag inte märkte av något annat. Och så var det mycket mer trängsel i Malmö trots att det är fler som springer i Göteborg. För smala gator helt enkelt! Med det inte sagt att jag inte gillade detta lopp, det gjorde jag verkligen och jag skulle absolut kunna tänka mig att springa i Malmö igen. Men jag kan också rekommendera alla skåningar att komma och testa Midnattsloppet i Göteborg!

Riktigt glad att jag åkte till Malmö och sprang, det var en perfekt liten miljöombyteshelg! 

17 thoughts on “Midnattsloppet Malmö 2015

 1. Tack för den rapporten. Gbg it is! Nära och bra! 😀
  Förstår att PB hade varit tokroligt, även om man inte tänker persa från allra första början. Men jag tänker: “Fyra sekunder? Med den racerapporten och beskrivningen kunden du ju fixat SUB 55, Ida! (Förlåt om jag gör dig ännu mer frustrerad nu). 😉

  Bra gjort ändå! En bra känsla att du kan mer. Det bådar ju gott. 🙂

  Kram M

  Like

 2. Jag var en av de utomsocknes. Från Solna med ett sprillans nytt medlemskap i Matfors SK. (Ligger utanför Sundsvall) Jag sprang en minut snabbare än i Stockholm men där är det är också många fler backar uppför. Min kompis påpekade att de enda backarna i Malmö var de små broarna i Slottsparken över kanalen. Att jag blev av med min regnjacka i starten fanns med i kalkylen men inte den kära T-shirt jag knutit in i den. Varför lämnade jag den? Bra kämpat! Din tid får jag sikta på nästa år.

  Like

 3. Jag tycker att du kan räkna det som ett moraliskt PB för i ärlighetens namn hade du ju persat om loppet varit ett “vanligt” millopp med normalmånga deltagare 🙂 Bra jobbat!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s