Gibralfaro – svettigt i Málaga

En härlig sak med semester är att göra ingenting. Alltså, ligga på stranden och gotta sig, ta lite sovmorgon, inte stressa, inte anstränga sig… En annan sak som är härlig med semester är att det finns så himla mycket tid och lite mer energi än vanligt för att faktiskt utsätta sig för lite fysisk aktivitet också. I 30-gradig värme är det otroligt svårt för mig att få till löpningen, men även utan löpning fick jag till riktigt svettiga turer i Spanien. Som promenaden på berget upp mot borgen Gibralfaro.

Precis som Castillo Sohail i Fuengirola byggdes den här borgen redan på 900-talet och har således en massa historia att förtälja. Den första delen byggdes av en kalif i Córdoba och på 1400-talet kom en sultan från Granada och tyckte att stället behövde bli ännu lite större. Los Reyes Católicos (de katolska monarkerna) Ferdinand och Isabella (som genom sina ättlingar grundade kungariket Spanien) ska ha belägrat borgen under tre månader men fick till slut känna sig besegrade när de blev hungriga och var tvungna att skaffa sig mat.

Idag är det inga väpnade konflikter vid borgen, men såklart ett populärt turistmål. Gibralfaro ligger precis bakom mitt hotell, jag såg det varje gång jag tittade ut genom och fönstret och det var alltid folk som kämpade sig uppför backarna. Svetten och arbetet benmusklerna får göra är såklart värt det, utsikten är rätt så grym därifrån. Att gå in i själva borgen kostar 2,20€ och det är det säkert väl värt, men själv nöjde jag mig med att ta mig upp och kolla in utsikten. Det finns en utsiktsplats i form av en slags balkong (eller vad ska jag kalla det?) men vill man vara lite ensam kan man bokstavligt talat gå två meter extra och komma in på en slags vandringsled som går runt berget. Där mötte jag prick noll personer och det kan ju faktiskt vara lite skönt att slippa vara mitt i turiststråket och allas kameror.

Så, en tur upp hit om du besöker Málaga är såklart att rekommendera. Orkar man inte gå (eller springa) upp så verkar det gå turistbussar upp stup i kvarten, så upp tar man sig alltid. Man kan också göra som jag och helt oplanerat lyckas ha denna promenad inplanerad på semesterns enda disiga morgon, fast en vattenflaska (eller två) kan nog vara att rekommendera ändå. Och vill man ha fina vyer från hotellbalkongen kan man ju boka ett hotell med utsikt mot berget (vem behöver havsutsikt liksom när man har en gammal borg att titta på?).

2 thoughts on “Gibralfaro – svettigt i Málaga

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s